Sitte eller stå på jobben – hva er egentlig best?

Du har sikkert sett overskriftene: «Stillesitting er like farlig som å røyke», «Å sitte på jobb er som å røyke en pakke sigaretter om dagen», «Så farlig er det å sitte stille», og så videre. I stedet har vi blitt oppfordret til å stå oppreise når vi jobber. Resultatet av det kan dessverre bli at du bytter ut en dårlig arbeidsstilling med en annen.

Enten du står eller setter sitter mens du jobber, finnes det gode og dårlige måter å gjøre det på. I tillegg er menneskekroppen laget for bevegelse, så selv en ergonomisk arbeidsstilling bør avbrytes for en liten spasertur nå og da. Eller hvorfor ikke en dans?


Vanlige fallgruver når du står oppreist

 • Du støtter deg på den ene hoften. Det gjør alle, mer eller mindre. Og du støtter deg sannsynligvis mer på den ene siden, selv om du prøver å variere. Da får du skrå belastning på ryggen og hoftene.

 • Du luter med overkroppen. Akkurat som når du setter deg er det fare for at armene ikke ha støttes, at skuldrene går opp mot ørene og hodet henger fremover. Og så videre.

 • Du overbelaster føttene. Det forventes gjerne at de under en hel arbeidsdag skal klemmes mellom hele kroppsvekten din og et ubamhjertig hardt gulv. Kanskje har du også på deg et par fine pumps.Vet du at du kan låne en stol av malmstolen, helt gratis?
Les mer her!

Myten om den farlige sittingen


Alle myter har elementer av sannhet i seg. Hvis du sitter hele dagen, på jobb, hjemme og når du er ute på reise, øker risikoen for forskjellige typer fysiske plager drastisk. Vondt i ryggen, skuldrene og nakken er kanskje det første du tenker på, men også helsefaktorer som hjerte-karsykdommer og diabetes kan knyttes til et stillesittende og inaktivt liv.

Derfor bør du naturligvis stå opp og jobbe! Også. Bytt mellom å stå og sitte gjennom arbeidsdagen, og prøv å bevege deg så mye som mulig. Du kan sikkert ha mange av dagens møter mens dere spaserer en tur rundt kontoret eller kvartalet. Men du vil sannsynligvis verken ønske eller kunne bytte ut all sittingen med å gå og stå. Derfor bør du sørge for at du sitter godt når du først sitter. Men hvordan?


Tre tiltak for å sitte sunt

 • 1/

  Høydejusterbart arbeidsbord.

 • 2/

  Ergonomisk utformet arbeidsstol.

 • 3/

  Personlig innstilling av både bord og stol, med utgangspunkt i kroppen din.

OBS!

Husk at noen møbler som kalles «ergonomiske» ikke holder mål. Det kreves mer enn at setet kan heves og senkes og at ryggstøtten kan lenes bakover. Helt siden starten i 1994 har Malmstolen spesialisert seg på ergonomiske arbeidsstoler som virkelig gjør en forskjell i brukernes liv. Se gjerne våre produktsider og/eller kontakt noen av våre kunnskapsrike forhandlere, som kan hjelpe deg med å velge rett stol og stille den inn etter kroppen din.

Les mer her!